Windenergie in Enschede

De gemeente Enschede zet zich in voor het duurzaam opwekken van energie. In 2021 is de energievisie vastgesteld. Onderdeel hiervan was het vaststellen van beleid voor windturbines (moderne windmolens), en het aanwijzen van 2 tot 3 voorkeurslocaties langs de N18. Hierop gaven honderden mensen een reactie (zienswijze). Dit waren vooral mensen die zich zorgen maakten over risico’s voor hun gezondheid. We geven u een overzicht van de ontwikkelingen rondom windenergie.

Nieuwe normen

Het college heeft besloten windenergie voorlopig uit de energievisie te halen. We wachten op nieuwe landelijke milieunormen voor windturbines. Deze worden pas in 2025 verwacht. In 2023 heeft de gemeenteraad wel de voorkeurslocaties langs de N18 benoemd. We willen wachten op de normen omdat de nieuwe turbines veel groter zullen zijn. We willen geen stappen zetten, die we niet meer terug kunnen draaien. Vooral niet als het om de gezondheid van onze inwoners gaat. Beslissingen nemen we niet snel. Omdat er momenteel geen ruimte is op het elektriciteitsnet voor windturbines.

De provincie bepaalt

De provincie Overijssel beslist over grote windturbines. De gemeente niet. De provincie geeft vergunningen en controleert of we ons aan de regels houden. De provincie wil de landelijke normen niet afwachten en overweegt locaties die de gemeente niet wil. De gemeente streeft naar 2 tot 3 turbines van maximaal 60 GWh.  De provincie wil 4 turbines van maximaal 80 GWh.

Situatie zomer 2024

Momenteel zijn er geen aanvragen van energieproducenten voor windturbines in Enschede. Dit kan pas na een beslissing van de provincie. Die beslissing verwachten we rond oktober 2024. We verzetten ons tegen de provincie totdat er landelijke milieunormen zijn.

Situatie oktober 2024

Op 18 september 2024 was er een extra vergadering van de Provinciale Statencommissie Milieu & Energie. Er werd vergaderd over de omgevingsverordening.  In een omgevingsverordening staan regels die voor iedereen gelden. Hierin komen het beleid en de regels van de provincie voor windenergie te staan. Over deze omgevingsverordening kon iedereen een zienswijze indienen. Zowel de gemeente Enschede als bewoners hebben dat gedaan. Iedereen die een zienswijze indiende kon tijdens deze vergadering inspreken om de zienswijze toe te lichten. Meer dan 120 personen en instellingen hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Zodanig veel dat er op 25 september zelfs een tweede dag nodig was. Ook de Enschedese wethouder Niels van den Berg heeft ingesproken. Hij heeft daarbij het standpunt van de gemeente Enschede uitgelegd. Zoals eerder gezegd zijn wij het niet eens met de plannen van de provincie omdat de landelijke milieunormen nog niet bekend zijn. Dat hebben we toegelicht in onze zienswijze.

In de uitzending van 1Twente van 19 septemberexterne-link-icoon  zijn beelden van het inspreken te zien en geeft de wethouder extra uitleg.

Op 9 oktober 2024 nemen de Provinciale Staten een besluit over de omgevingsverordening. Als een meerderheid van de Statenleden vóór de verordening stemt, dan wordt de verordening aangenomen. Dat betekent dat dit dan de nieuwe omgevingsverordening is met regels die gelden voor de hele provincie. Vanaf dan kunnen energieaanbieders een aanvraag doen om een windturbine in Enschede te bouwen.

Situatie december 2024

Op 9 oktober 2024 heeft de provincie de omgevingsverordening vastgesteld. Voor alle projecten worden de nog vast te stellen landelijke milieunormen gebruikt. Die normen worden medio 2025 verwacht.  Dit houdt rekening met de zorgen van inwoners over overlast en gezondheid. De gemeente is blij met deze beslissing, die één van onze belangrijkste eisen was. 

Wel heeft de provincie de aangewezen gebieden geopend voor aanvragen. Als er aanvragen gedaan worden voor gebieden waar de gemeente tegen is, zal de gemeente onderzoeken of ze zich daartegen kan verzetten. De openstelling duurt tot half februari, dan is er meer bekend over ingediende initiatieven.

Situatie februari 2025

Inmiddels is de inschrijving gesloten en heeft de provincie gecommuniceerd welke aanvragen  er zijn gedaan voor de te plaatsen windturbines. Voor het Enschedees grondgebied gaat het om aanvragen voor Windpark Aamsveen, Windpark N18 en Windproject Windmolenweg . Alle aanvragen zijn gedaan door Pure Energie. De aanvraag voor Windpark N18 is door Pure Energie samen met Enschede Energie ingediend. 

De omvang van de aanvragen voor Enschede is hoger dan het door de provincie vastgestelde maximum. De provincie gaat de aanvragen toetsen aan het provinciaal beleid en zal op basis daarvan medio april keuzes maken. 

Enschede blijft vasthouden aan haar standpunt: wij willen dat de provincie de Landelijke Afstandsnormen afwacht en we willen dat de provincie ook qua gebieden rekening houdt met de wensen van de gemeente. Wanneer dat niet gebeurt zal de gemeente zich daartegen verzetten. 

Wethouder Niels van den Berg geeft in de uitzending van RTV Oostexterne-link-icoon  zijn reactie op de actuele ontwikkelingen.

Meer informatie

Illustratie over hoe hoog de windturbines zijn in vergelijking met andere gebouwen

De nieuwe windturbines zijn veel groter dan de windturbines van nu. Dat maakt het extra belangrijk om nu voorzichtige keuzes te maken. In het plaatje ziet u het verschil tussen de windturbines die nu aan de A1 in Deventer staan, en de nieuwe windturbines met een hoogte van 200, 230 of 280 meter.