Westerbegraafplaats

Op de Westerbegraafplaats worden nieuwe graven uitgegeven en overledenen bijgezet in bestaande graven. Op het terrein is een islamitisch, een liberaal-joods en een rooms-katholiek deel. Er zijn mogelijkheden voor asbestemmingen, zoals een urnentuin.

De Westerbegraafplaats is in 1921 aangelegd als begraafplaats van de gemeente Lonneker en is 9 hectare groot. De markante poort en het aulagebouw naast de ingang zijn gemeentelijke monumenten. De Westerbegraafplaats heeft een aula voor condoleances, koffietafels en herdenkingsdiensten.

Openingstijden

De begraafplaats is dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang vrij toegankelijk voor iedereen.

Adres

Hengelosestraat 487, 7521 AG Enschede

Contact

Bij een uitvaart verloopt het contact met de begraafplaats meestal via de uitvaartondernemer. Als u zelf een afspraak wilt maken, kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de begraafplaats. Zoals bij het reserveren van graven, de uitvaart of het plaatsen van een grafsteen. Het kantoor van de beheerder is geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.00 uur. U kunt het beste telefonisch een afspraak maken.

Begraven en bijzetten

Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag met toeslag tussen 10.00 en 13.00 uur.

Soorten graven

Op de Westerbegraafplaats zijn verschillende typen graven.

A Algemeen graf

Dit is een graf zonder grafrechten en wordt na 10 jaar geruimd. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier worden begraven.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Kindergraf: 150 x 75 cm
  • Monument: Uitsluitend een staand gedenkteken, maximale breedte 70 cm

B Grasgraf / zijpad

Er zijn grasgraven op grafvelden en aan zijpaden beschikbaar. U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 personen of 4 asbussen begraven kunnen worden. Het graf is grotendeels bedekt met gras (inclusief onderhoud). Naast de gedenksteen is een border van ongeveer 40 cm waarin u planten of bloemvazen kunt plaatsen.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Uitsluitend een staand gedenkteken, maximale breedte 85 cm

B Vrije grafbedekking

U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 personen of 4 asbussen kunnen worden begraven.

  • Afmeting graf: 200 x 100 centimeter
  • Monument: U mag hier zowel een liggend als een staand gedenkteken plaatsen

C-graf

U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 personen of 4 asbussen kunnen worden begraven.

  • Afmeting graf: 300 x 100 cm
  • Monument: U mag hier zowel een liggend als een staand gedenkteken plaatsen

D-graf

U wordt rechthebbende van een graf waarin 4 personen of 8 asbussen kunnen worden begraven. U kunt de plaats van het graf zelf uitzoeken binnen de door de beheerder aangegeven grafvelden.

  • Afmeting graf: 400 x 125 cm
  • Ligging graf: Langs een hoofdpad op het nieuwe deel
  • Monument: Vrij

E-graf

U wordt rechthebbende van een graf van 1 graflaag waarin 1 persoon of 2 asbussen kunnen worden begraven. De graven liggen op enkele vakken op het oude deel van het gedenkpark. In overleg met de beheerder kunt u graven uitzoeken. Het betreft altijd een geruimd graf.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Vrij

Kindergraf

U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 kinderen van 0 tot 12 jaar of 4 asbussen begraven kunnen worden.

  • Afmeting graf: Maximaal 150 x 75 cm
  • Ligging graf: In het Kinderhof
  • Monument: Vrij

Liberaal-Joods graf

U wordt rechthebbende van een graf op het Liberaal-Joodse gedeelte. Per graf wordt 1 persoon begraven.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Maximale breedte 85 cm

Islamitisch graf

U wordt rechthebbende van een graf op het islamitische gedeelte. De graven zijn zo aangelegd dat de overledene wordt begraven met het gezicht richting Mekka, overeenkomstig de Islamitische voorschriften. Voor kinderen (0 tot 12 jaar) zijn aparte rijen ingericht. Per graf wordt 1 persoon begraven.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Vrij

Vlinderhof

De Vlinderhof is bestemd voor het begraven van een foetus tot en met de 24e week van de zwangerschap.

Rooms-katholiek grasgraf / zijpad

Er zijn grasgraven op grafvelden en aan zijpaden beschikbaar op het rooms-katholieke gedeelte. U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 personen of 4 asbussen kunnen worden begraven.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Uitsluitend een staand gedenkteken, maximale breedte 85 cm

V-graf

U wordt rechthebbende van een graf waarin 2 personen of 4 asbussen kunnen worden begraven in 2 graflagen. U kunt de plaats zelf uitzoeken binnen de door de beheerder aangegeven grasvelden. Enkele V-graven liggen in het oude gedeelte. Hier wordt in 1 graflaag begraven. Dit biedt plaats aan 1 persoon of 2 asbussen.

  • Afmeting graf: 200 x 100 cm
  • Monument: Vrij

Soorten gedenkplaatsen voor as

Op de Westerbegraafplaats zijn verschillende gedenkplaatsen voor as.

Strooiveld

U kunt de as van een overledene laten verstrooien op een speciaal hiervoor ingericht veld. Op een gedenkplaat kunt u een naamplaatje van de overledene laten bevestigen.

Columbarium

In een nis zet u 1 of 2 urnen bij. U zoekt zelf de plek uit. Een natuurstenen plaat sluit de nis af.

Urnentuinen

U kunt een stukje van deze tuin huren om 1 of 2 urnen in een keldertje te plaatsen. U kunt ook een sier-urn op het urnengraf plaatsen. U mag op dit graf ook de as verstrooien.

FC Twente-veld

Voor voetbalsupporters is een strooiveld aangelegd in de vorm van een mini-voetbalveld. Op de gedenkmuur is plek voor een naamplaatje van de overledene. Aan het hekwerk kunt u een FC Twenteslotje laten bevestigen.

Bos van Herinnering

U wordt rechthebbende van een boom voor een periode van 20 jaar. Rondom de wortels van de boom mag u van maximaal 4 personen as verstrooien. De plaats van de boom zoekt u zelf uit.

Bijzetten in een familiegraf

Zet de urn in een familiegraf bij. Er kan een steen met tekst op het bestaande graf worden geplaatst. U kunt ook een regulier graf huren en daar een of meer urnen bijzetten.

Kosten

Tarieven graven, begraven en bijzetten

Onderhoud

Grafrechten

Staat een graf op uw naam, dan kunt u de grafrechten verlengen, overschrijven naar iemand anders of u kunt er afstand van doen. Dit kunt u online regelen.

Ruimen van graven en urnen

Vanaf 1 januari 2025 ruimen we op de Westerbegraafplaats een aantal graven en verwijderen we urnen. Bij graven waarvan de grafrechten niet zijn verlengd en waarvan de grafrust is verstreken, verwijderen we de monumenten. Dit heet bovengronds ruimen. Daarnaast ruimen we een aantal graven waarvan geen rechthebbende bekend is. De urnen verwijderen we uit de urnengedenkplaats. De as verstrooien we op het strooiveld. Naamplaatjes op het monument op het strooiveld waarvan het recht niet is verlengd, verwijderen we van het monument.

We zijn bezig met onderzoek naar nabestaanden en als het mogelijk is benaderen we hen. 

Het gaat om de volgende vakken:

  • Geheel ruimen: vak 8.4 nummer 1 tot en met 300, voor de graven waarbij geen rechthebbende bekend is bij de begraafplaatsadministratie. Dit is ook vermeld in de informatiekast op de Westerbegraafplaats.
  • Bovengronds ruimen (monument verwijderen): vakken 1.6, 5.2, 6.2/A, 6.4 (B10A), 10.2, 10.4, 10.6 (BK), 12.2 (B20B), 12.4, E.OUD en U.T.
  • Urnen: urnengedenkplaats U.T.
  • Naamplaatjes op het monument op het strooiveld waarvan het recht niet is verlengd verwijderen we van het monument (2.4).

Wilt u dat 1 van deze graven behouden blijft en is er nog geen contact met u opgenomen, neem dan contact met ons op. Bel ons via 053 435 91 31 of stuur een e-mail naar gedenkpark@enschede.nl.

Wandel- en bomenroute

Er is een wandelroute langs bijzondere graven en bomen op de Westerbegraafplaats. Het gratis routeboekje is te verkrijgen bij de begraafplaats.