Susanne en Lisette zetten zich in voor een leefbaar Eschmarke
De Enschedese wijk Eschmarke is volop in beweging, letterlijk en figuurlijk. Om hangjongeren een zetje te geven en om ook de rest van de buurt te activeren, is recent een gloednieuw calisthenicspark geopend. “Als ik er langsloop, krijg ik kippenvel.”
Wijkbewoners Susanne Fahner en Lisette Meijer (wijkraad Eschmarke-Zuid) sloegen de handen ineen om de komst van calisthenics (krachttraining waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt) mogelijk te maken. Ze raakten aan de praat op het hondenrenveld in de buurt. “We vonden beiden dat er iets moest gebeuren aan het gedoe met hangjongeren op de parkeerplaats van voetbalclub Eilermark”, vertelt Susanne. “Wegsturen is zinloos, we wilden het gesprek aangaan en hen iets bieden waar uiteindelijk de hele wijk wat mee kan.”
Free runnen
Dat kwam er. In het Ecopark tussen de Ekersdijk en Keppelerdijk, onderdeel van een grotere verbindingszone tussen natuurgebied Aamsveen en de Hoge Boekel, ontstond iets moois. De ideeën over calisthenics werden voor het eerst gehoord bij een inspiratiesessie met bewoners, zorgcentrum Liberein, de fysiotherapie en anderen. Er kwam budget vanuit Jij Maakt de Buurt.
Lisette: “We hebben zes outdoor fitnessapparaten kunnen plaatsen met daarbij grote instructieborden met oefeningen, van licht tot zwaar. Ook is er een slack line, die vooral in trek is bij jonge kinderen. We wilden mensen over de streep trekken om te bewegen. Sporten is bovendien niet altijd even betaalbaar. Vanuit het wijkbudget zijn er ook trainers beschikbaar, die de calisthenics nu combineren met een bootcamp in het park. Ook zijn er workshops speciaal voor jeugd, zoals free runnen onder begeleiding.”
Jong en oud
Zien we de voormalige handjeugd dus straks niet meer ‘hangen’, maar actief door de wijk rennen en met de apparaten stoeien? Susanne: “Ik hoop het. We hopen vooral dat ze elkaar inspireren en uitdagen en dat ze beter mixen met ouderen. Het lijkt erop dat dat al gebeurt. Als ik nu ’s morgensvroeg met de hond wandel en ik zie mensen in sportkleding richting het Ecopark gaan, ben ik trots. Ouders of grootouders met hun kroost, basisschooljeugd na schooltijd en volwassen sporters in de avond. De eerste dag dat de apparaten er stonden, zag ik twee jongens free runnen en was er een bootcamp. Een paar ouderen zaten op een bankje te kijken en te genieten. Toen ik dat zo aanschouwde, kreeg ik echt kippenvel. Dit voegt echt iets toe aan onze wijk en dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen met z’n allen.”
De agenda van Oost
Gehighlighte tekst: Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.