Ronnie en Jelle zetten zich in voor online weerbaarheid van basisschooljeugd in West
Jongerenwerker Jelle Linthorst en jeugdagent Ronnie Wilmink bij obs Europa
Steeds meer kinderen worden slachtoffer van cybercriminaliteit. Het is de snelst groeiende vorm van criminaliteit. Ook cyberpesten neemt toe. Om jeugd beter te beschermen tegen online gevaren, is in Enschede-West het project ‘Hackshield in de klas’ gestart.
In iedere klas zitten gemiddeld 2 of 3 slachtoffers van cyberpesten. Online hebben daders weinig morele principes en slachtoffers geen weerbaarheid. Toezicht is er nauwelijks. Om die reden is Hackshield in het leven geroepen. Dit landelijke programma is door de gemeente Enschede ingekocht. Samen met de politie, handhaving, welzijnsorganisaties Alifa en Incluzio en Bureau Halt worden er gastlessen gegeven op Basisschool Europa op Boswinkel. Kinderen tussen 8 en 12 jaar leren in de vorm van een game omgaan met online gevaren. Ook leren ze wat zij als echte cyber agent kunnen doen om te zorgen dat niet alleen zijzelf, maar ook hun vader, moeder, opa en oma online veilig zijn.
Enorme impact
Voor de klas staan onder meer jeugdagent Ronnie Wilmink en jongerenwerker Jelle Linthorst van Alifa. "Mijn eerste vraag in groep 6 of 7 is altijd: wie heeft er geen mobiel? Er gaat dan bijna geen vinger omhoog", vertelt Ronnie. "Het is daarom cruciaal in gesprek te blijven over de online wereld. Ik kom het helaas regelmatig tegen dat het misgaat. Kinderen die gevoelige foto’s van elkaar maken en dat doorsturen. Zoiets heeft een enorme impact en achtervolgt je jarenlang." Ook Jelle komt soortgelijke situaties regelmatig tegen. ‘Aan online opvoeding ontbreekt het nog vaak. Internet is leuk, maar kent ook minder leuke kanten. Dat is soms best moeilijk. Zo moeilijk, dat zelfs volwassenen het niet altijd weten."
Quest
Met Hackshield werkt de Europaschool aan 8 verschillende ‘quests’ rondom verschillende online thema’s. Dat zijn een soort missies of opdrachten binnen het computerspel. "Alles komt voorbij", vertelt Ronnie. "Van online grenzen aangeven, tot desinformatie herkennen en alert zijn op phishing. De kinderen worden in de game opgeleid tot echte ‘cyber agents."
Tegen elkaar
Jelle hoopt dat Hackshield verder wordt uitgerold in West en de rest van Enschede. "Ik zou het mooi vinden als scholen komend schooljaar tegen elkaar kunnen strijden, want die mogelijkheid is er. Dat kunnen kinderen ook zelf thuis doen. Eigenlijk veel leuker en sowieso leerzamer dan alleen maar Fortnite spelen, toch?"
De agenda van West
Gehighlighte tekst: Dit verhaal laat zien hoe mensen zich inzetten voor hun stadsdeel. En daarmee helpen om samen met de gemeente de actiepunten uit de Stadsdeelagenda’s 2023-2026 te realiseren.