Politie en gemeente geven voorlichting aan ouderen om digitale criminaliteit te voorkomen
Met computers, tablets en mobiele telefoons zijn we online met elkaar verbonden. Helaas zijn criminelen ook online actief.
Zij doen zich voor als een ‘bekende’, zoals een familielid, vriend of zelfs je bank. Via e-mail, sms-bericht of website proberen ze gegevens of geld te stelen. Alleen al in Oost-Nederland zijn per dag 53 mensen slachtoffer van digitale criminaliteit. Tijdens de ‘Week tegen digitale criminaliteit’ van 18 t/m 24 november vragen de Twentse gemeenten samen met de politie extra aandacht voor deze vorm van criminaliteit.
Gemeente Enschede en de politie organiseren maandagmiddag 18 november in de Bibliotheek Enschede een voorlichtingsbijeenkomst speciaal bedoeld voor ouderen om hen meer weerbaar te maken tegen digitale criminaliteit. Uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien ouderen vrezen slachtoffer te worden van online fraude.
Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst geven de digi-coach en de digitale wijkagent van de politie Oost-Nederland onder meer tips hoe ouderen signalen van online fraude kunnen herkennen. En de digi experts van de politie leggen uit wat onze oudere inwoners kunnen doen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden. “We willen tijdens de bijeenkomst risico’s benoemen en tips geven om de kans te verkleinen dat inwoners slachtoffer worden van digitale criminaliteit”, vertelt Huub Hoonhorst van de Politie Oost-Nederland.
Interneptechnieken
Online criminelen maken vaak gebruik van dezelfde technieken om mensen te misleiden. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als een ander, te doen alsof er een noodgeval is of een buitenkans aan te bieden. Op www.laatjenietinterneppen.nl staan handige tips om misleidende praktijken te herkennen, zodat voorkomen wordt dat je je laat interneppen.
Wat te doen als toch misgaat?
Online fraude herkennen is soms heel moeilijk. Het kan dan ook iedereen overkomen. Doe altijd aangifte van online oplichting bij de politie. Aangifte doen kan telefonisch via 0900-8844 en ook online via www.politie.nl . Meld oplichting bij de Fraudehelpdesk. Dit kan telefonisch via 0800 7867372 en online via www.fraudehelpdesk.nl.