Overlast van dieren

Dieren zijn belangrijk en spelen een grote rol in het gebied waarin we leven. Soms kunnen ze ook overlast geven. Bijvoorbeeld als ratten of muizen in uw huis komen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanpakken van overlast van dieren in of rond uw huis.

Ratten en muizen

Probeer bij overlast eerst alle tips van Twente Milieuexterne-link-icoon uit. Als deze tips niet helpen, neem dan contact op met Twente Milieu.

Bijenzwermen

Ziet u een bijenzwerm, neem dan contact op met een lokale bijenhouder (imker). De bijenhouder kan de zwerm voor u ophalen. Bijenhouders Enschede.externe-link-icoon

Muskusratten

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromenexterne-link-icoon.

Eikenprocessierups

Meld overlast van de eikenprocessierups.

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden of op andere wijze worden verstoord. Zoals steenmarters, vleermuizen en roeken. Hiervoor gelden speciale regels.

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast door steenmarters, zoals knagen aan autokabels, tegenhouden. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren. Ze bestuiven bloemen en eten muggen en vliegen. Heeft u last van wespen op eigen terrein, probeer de overlast dan te verminderen. Bekijk Problemen met wespen (Wespenstichting)externe-link-icoon.

Heeft u veel last van een wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doenexterne-link-icoon.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die normaal gesproken niet in Nederland leeft en hier ongewenst is. Sinds enkele jaren wordt deze soort vooral in Zuid-Nederland aangetroffen. Ook in Twente zijn inmiddels meerdere waarnemingen gedaan. De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten.

De Aziatische hoornaar is, zeker in vergelijking met de Europese hoornaar, opvallend zwart. Deze wespensoort heeft niet de typische geel-zwarte strepen van een wesp. Ziet u een Aziatische hoornaar, geef dit dan door via Waarneming.nlexterne-link-icoon. Stuur een foto mee. Let op: bestrijd de Aziatische hoornaar niet zelf. Provincie Overijssel krijgt uw melding binnen en pakt deze op.

Europese honingbij: 12-15 mm, (Duitse) wesp: 12-18 mm, Aziatische hoornaar: 20 mm, Europese hoornaar: 25 mm