Overlast bedrijven, bouw, kamerverhuur en evenementen
Meld overlast door bedrijven, illegale (ver)bouwactiviteiten, kamerverhuur en evenementen.
Instructie tekst: U kunt deze overlast ook telefonisch melden via 053 - 481 71 00
Wat moet u weten
Eerst praten of een melding doen
Probeer eerst in gesprek te gaan. Dit levert vaak meer op. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een melding doen. Bij een melding doet de gemeente onderzoek naar de situatie en probeert dit op te lossen.
Verzoek tot handhaving
Levert praten of een melding doen niet het gewenste resultaat op, dan kunt u een verzoek tot handhaving indienen. De gemeente neemt dan een officieel besluit over uw verzoek. Als u een verzoek tot handhaving wilt doen, geeft u dit aan in het meldingsformulier.
Deze overlast kunt u melden:
- Overlast door evenementen. Meld het wanneer u geluidsoverlast ervaart of een evenement te lang doorgaat.
- Splitsen van een gebouw. Als een eigenaar meerdere zelfstandige woonruimten wil maken in een gebouw, is een omgevingsvergunning nodig. Meld het als u twijfelt of een eigenaar een vergunning heeft.
- Strijdig gebruik. Dit is als grond of een gebouw anders wordt gebruikt dan in het omgevingsplan staat. Bijvoorbeeld wanneer een woning wordt gebruikt als winkel.
- Kamerverhuur (onzelfstandige bewoning). Kamerverhuur mag niet zomaar overal. Waar kamerverhuur wel mag, staat op Overzicht kamerverhuurpanden. Denkt u dat er kamerverhuur is in een gebouw dat niet op de kaart staat, dan kunt u dat melden.
- Illegaal bouwen of verbouwen. Sommige bouwwerkzaamheden kunnen zonder vergunning, maar vaak is een vergunning nodig. Denkt u dat iemand in uw omgeving illegaal bouwt of verbouwt, dan kunt u dat melden.
- Bouwtechnische voorzieningen. Dit zijn bijvoorbeeld warmtepompen, airco’s, leidingstelsels, rioleringen en luchtbehandelingskasten. Ervaart u overlast of voldoen de voorzieningen niet aan de regels, dan kunt u dit melden.
- Achterstallig onderhoud. Voor klachten over achterstallig onderhoud aan uw huurwoning spreekt u de verhuurder aan. Ontstaat er een onveilige situatie en/of reageert uw verhuurder niet, dan kunt u dat melden.
- Bouwplaatsen en nieuwbouw. Meld geluidsoverlast en overlast door stank, stof of grote hoeveelheden bouwafval van een bouwplaats. Meld het ook als u vermoedt dat er niet volgens de vergunning wordt gebouwd.
- Houtkachels. Meer informatie over overlast door houtkachels staat op de website van het IPLO. Hier vindt u wat u zelf kunt doen om de overlast te verminderen. Heeft u daarna nog steeds last van het gebruik van houtkachels, dan kunt u dit bij ons melden. Meld er wel duidelijk bij wie de overlast veroorzaakt.
Milieuklacht melden
Milieuovertredingen van bedrijven en horeca meldt u bij de Omgevingsdienst Twente. Zoals:
- Geuroverlast
- Geluidsoverlast
- Rookoverlast
- Vervuiling van bodem en water door bedrijven