Onderzoek naar aanpak wateroverlast Pathmos-Stadsveld afgerond

Gisteren
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht
Wateroverlast Enschede

Op 21 juli 2024 werd Enschede getroffen door een extreme regenbui. Meerdere woningen in Pathmos en Stadsveld werden getroffen. Vanwege de grote impact van deze regenbui hebben gemeente Enschede en woningcorporatie De Woonplaats laten onderzoeken welke maatregelen op de korte termijn het risico kunnen verkleinen op wateroverlast in en rondom de Willem de Clercqstraat, Ververstraat en Warmoesstraat.

Het onderzoek toont aan dat geen enkele maatregel zorgt voor voldoende verbetering van de gevolgen van een extreme regenbui voor de getroffen woningen.

De gemeente gaat inzetten op maatregelen op meerdere en verschillende plekken in Pathmos, Stadsveld én daarbuiten. Deze maatregelen verlagen het risico op wateroverlast in een groter gebied dan alleen Pathmos en Stadsveld. De uitkomst van het onderzoek betekent voor de getroffen huurders van De Woonplaats dat zij definitief verhuizen. De Woonplaats heeft hiervoor een verhuisregeling op maat gemaakt.

Bouwkundige en civieltechnische maatregelen onderzocht en beoordeeld 

Ingenieursbureau Arcadis onderzocht hoe het risico op wateroverlast in en rond de Willem de Clercqstraat, Ververstraat en Warmoesstraat verkleind kan worden. Het onderzoek draagt bij aan het in beeld brengen van een handelingsperspectief voor de openbare ruimte (de gemeente) en voor de woningen (De Woonplaats). De onderzoekers verkenden verschillende combinaties van maatregelen die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Ze richtten zich zowel op bouwkundige als op civieltechnische maatregelen, zoals het aanleggen van waterbergingen en het aanpassen van de hoofdstructuur voor waterafvoer. Uiteindelijk kwamen 18 varianten naar voren. Een werkgroep bestaande uit medewerkers van Arcadis, de gemeente en De Woonplaats beoordeelde elke variant op hun technische, stedenbouwkundige, sociaal-maatschappelijke en financiële impact. Uit de verkenning blijkt dat geen enkele van deze maatregelen zorgt voor voldoende verbetering van de gevolgen bij een extreme regenbui. Tegelijkertijd variëren de kosten van de afzonderlijke maatregelen tussen de 30 en 105 miljoen euro.

Waterexperts van de gemeente hebben de Pathmossingel onderzocht 

Dit gebied was geen onderdeel van het Arcadis-onderzoek. De gemeente onderzocht welke maatregelen op korte termijn genomen kunnen worden om het risico op wateroverlast op die locatie te verkleinen. Ook hier is de conclusie: geen enkele kortetermijnmaatregel zorgt voor voldoende verbetering.

Gemeente zet in op maatregelen op de middellange en lange termijn 

Gezien de uitkomsten van de onderzoeken zet gemeente Enschede in op maatregelen op meerdere en verschillende plekken in de wijk én daarbuiten. Dit is een betere investering aangezien deze maatregelen het risico op wateroverlast verlagen in een groter gebied dan alleen Pathmos en Stadsveld. Het gaat hier om maatregelen om water te bergen en om het water weg te laten stromen. Deze zijn in lijn met de aanpak uit het Water- en Klimaatadaptatieplan 2022-2026 (WeK). De gemeente verwacht ongeveer 8 jaar nodig te hebben voor het voorbereiden en uitvoeren van de aanpassingen voor de middellange termijn. Voor de lange termijn kijkt de gemeente tot 2050.

Getroffen huurders van De Woonplaats verhuizen definitief 

Uit het onderzoek van Arcadis blijkt dat geen van de onderzochte maatregelen zorgt voor voldoende verbetering van de gevolgen van een extreme regenbui voor de getroffen woningen. Dat betekent dat het risico dat dit nog een keer gebeurt de komende jaren blijft bestaan. Onderzoek van De Woonplaats leert dat herstel van de woningen geen oplossing biedt in deze situatie. Terugkeer van bewoners naar deze woningen is daarmee niet mogelijk en starten met herstel ook niet. Als over een aantal jaren terugverhuizen naar de eigen woning toch mogelijk blijkt, dan krijgen huurders de kans hiervoor. De Woonplaats heeft een verhuisregeling op maat voor deze situatie gemaakt.

Gemeente en De Woonplaats zorgen voor veilige en leefbare buurt 

De Woonplaats en de gemeente dragen samen zorg voor het leefbaar en veilig houden van de omgeving van de leegstaande huizen. Het welzijnswerk in de buurt heeft de specifieke opdracht gekregen oog te hebben voor de bewoners en organiseert extra activiteiten. Ook patrouilleert de politie extra om insluiping te voorkomen. Inwoners krijgen informatie over wat te doen bij een heftige regenbui. Een goede voorbereiding verkleint namelijk de schade bij wateroverlast.

Aandacht voor overige wateroverlastlocaties in Enschede 

Op 21 juli is er ook op andere plaatsen in Enschede wateroverlast ontstaan. Ook hiervoor heeft de gemeente oog. De gemeente onderzoekt welke aanpassingen aan de openbare ruimte gedaan kunnen worden om de betreffende locaties minder kwetsbaar te maken. Hierbij kijken we naar het effect van de aanpassingen, de kosten en hoe snel de aanpassingen zijn te realiseren.