Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Roelof Bleker
Op 7 januari vond in het Muziekcentrum de nieuwjaarsreceptie plaats. Een video van de nieuwjaarstoespraak met ondertiteling én gebarentaal voegen we toe aan dit nieuwsbericht, zodra deze video beschikbaar is.
Goedenavond,
Beste inwoners van Enschede,
Beste ondernemers van Enschede,
Beste bestuurders van verenigingen, bestuurders van organisaties,
Beste collega-bestuurders uit Twente en ook speciaal welkom uit de Achterhoek,
Ik zou ook speciaal bisschop Polycarpus welkom willen heten,
En heel hartelijk ook Sehr geehrter Oberbürgermeister von unserer Partnerstadt Münster, Markus Lewe.
Welkom allemaal, heel hartelijk welkom bij deze nieuwjaarsbijeenkomst in Enschede. Mag ik jullie allemaal namens de gemeenteraad en namens het college van B&W van Enschede echt een heel mooi 2025 toe wensen en niet alleen voor jullie zelf maar ook voor jullie dierbaren, voor iedereen om jullie heen een gezond en inspirerend en mooi 2025 gewenst met liefde, aandacht en veel respect voor elkaar.
Beste Enschedeërs, ik las een artikel over een groot onderzoek wat in Nederland is gehouden en wat de vergelijking maakt met andere Europese landen en daar blijkt uit dat Nederlanders eigenlijk heel gelukkig zijn. We vinden ook vergeleken met andere Europese landen een mooie balans tussen en werk en privé. En driekwart van de Nederlanders onderschrijft de gedachte dat ‘het belangrijkste is om vandaag van het leven te genieten, morgen zorgt wel voor zichzelf’.
We hebben een wat hedonistische levenshouding met elkaar ontwikkelt zeggen we dan in moeilijke termen. We zijn optimistisch, de meeste mensen tenminste in Enschede, over ons eigen leven, over familie en over de eigen woonomgeving.
Maar zijn we bovengemiddeld vergeleken met de andere landen pessimistisch over de nabije toekomst van ons land. Het pessimisme is de afgelopen jaren ook toegenomen.
En blijkt uit het onderzoek, daardoor kijken we minder naar buiten, kijken we meer naar binnen en trekken we ons een beetje terug in onze eigen leefwereld. We zeggen weleens achter de dijken sluiten we ons wat op en lossen we het voor onszelf op. Een effect daarvan is, is dat ook onze vooruitgang, onze welvaart, onze groei eigenlijk achterblijft bij andere continenten zoals Amerika en Azië.
En hebben we daar dan last van? Nou ja als de komende jaren de machtstrijd tussen de blokken gaat toenemen in Europa, dan is het wel van belang als we onze welvaart willen vasthouden in ons land en in Europa en dat blijkt uit ook onderzoeken dat willen we graag.
Het advies uit dit soort onderzoeken is dan ook: Beste Nederlander, wees ambitieuzer. Wend je niet af van die ongemakkelijke waarheid.
We kunnen onze welvaart en onze manier van leven alleen behouden, als we met elkaar voorbereid zijn op de dag van morgen en denken aan het collectief belang en met elkaar aan de slag gaan. Door slimmer te werken, door ambitieus te zijn, door te innoveren, moet we ook de internationale concurrentie aangaan.
En het mooie is, gelukkig voor ons zeggen we dan even, schouderklopje, wie ondernemerschap en ambitie zegt, die zegt ook Enschede en die zegt ook Twente.
Ondernemerschap is een grote kracht in Twente en vertegenwoordigt een enorme economische waarde voor onze regio. We hebben in onze een regio relatief nog veel maakbedrijven, industriële bedrijven en handelsbedrijven. En in sommige sectoren hebben die het moeilijk, maar we zien veel heel vooruitgang in Twente in de afgelopen jaren. En daarmee hebben we in deze regio veel te bieden voor Nederland maar ook voor Europa.
Wie inmiddels, en dat is anders dan 10 of 15 jaar geleden een baan zoekt, die kan die vinden in Enschede, dankzij de vele ondernemers en innovatieve ondernemers in onze stad. En ik heb de afgelopen jaren heel veel bedrijven bezocht. Op bedrijventerreinen, in de binnenstad, in Roombeek, op allerlei plekken.
En dankzij dat ondernemerschap is in afgelopen 25 jaar het aantal banen in Enschede met ruim 40 procent toegenomen.
En één van onze paradeplaatjes, het Kennispark Twente, daar zijn zo’n 180 bedrijven gevestigd, en daar zijn in de afgelopen 5/6 jaar het aantal banen toegenomen met ruim 60 procent. En het mooie is dat daar van die 180 bedrijven, 100 jonge bedrijven zijn.
Jonge bedrijven die kort geleden gestart zijn, die aan het groeien zijn en die het over het algemeen heel goed doen.
Ook in onze binnenstad en op onze bedrijventerreinen zijn pareltjes te vinden van bedrijven die internationaal toonaangevend zijn. Lang niet altijd met een merknaam of een naam die internationaal bekend is, zoals bijvoorbeeld de Grolsch, die ik hier natuurlijk ook al zag aanwezig, wat wel een bekende naam is. Maar die het heel goed doen in hun niches en hun markten, denk aan Just Eat Takeaway, wat iedereen weet dat die hier gestart zijn, maar ook aan Homey of een andere sterke groeier waar ik laatst op bezoek was Moneybird. Maar ook aan handelsbedrijven, ook gestart vaak door nieuwkomers bijvoorbeeld uit de Suryoye gemeenschap. Ook daar zien we veel ondernemerschap die leidt tot banen en kansen in onze stad en in onze regio. Kortom een regio en stad die zich kenmerkt door ondernemerschap, door innovatie en door ook maakbedrijven.
En daarom hebben wij als Twente met die andere regio die sterk is, Brainportregio Eindhoven, ook een sterk band. Het aflopen jaar heeft de regering het initiatief genomen om de Nederlandse chipsector te versterken. Geëntameerd eigenlijk door AMSL met het Project Beethoven, maar omdat wij die krachtige regio zijn, hebben we ook daarbij bij het Rijk 72 miljoen weten binnen te halen voor de Twentse plannen om de komende jaren extra talenten op te leiden met elkaar, bij het ROC en bij onze andere onderwijsinstellingen.
Dit hebben we gerealiseerd dankzij de samenwerking die we hebben met onze bedrijven, overheden en met die kennisinstellingen in de Twente Board.
En daarmee en met die samenwerking en met deze regio lopen wij voorop.
Ook voor andere cruciale beleidsterreinen voor ons, zoals wonen, onderwijs en werk zitten we aan tafel bij het Rijk om te proberen onze lobby te voeren en uiteraard, onze wethouder van Financiën is er, de lobby op het gebied van financiën.
Want u weet het allemaal, er zitten voor de gemeente magere jaren aan te komen. En wij proberen die omvangrijke bezuinigingen op ons gemeentefonds, onze belangrijkste inkomsten, zoveel mogelijk te verminderen.
En ook om de tekorten op de jeugdhulp op te lossen, zodat we voldoende kansen kunnen blijven bieden aan onze jongeren. Waar ik ook ik heel blij mee ben is de mooie samenwerking en de lobby die we ook samen richting Europa opzetten met de steden, maar met ook onze partners in Duitsland, onze Duitse partnersteden.
Die grenzeloze, of grensoverschrijdende, of grensontkennende samenwerking is afgelopen jaar verder verstevigd in de deelname van ons gezamenlijk in Tech.land, zoals we het noemen. Onze technologische en ondernemerskrachten van beide regio’s van beide kanten van de grens die versterken we samen en dat leidt tot heel veel kansen ook weer bij Europe fondsen en tot meer innovatie.
Oberbürgermeister Markus Lewe van Münster is één van de stimulerende krachten geweest achter de grensoverschrijdende samenwerking. Markus, ik weet zo niet waar je staat, maar ik heb je al de hand geschud, je neemt dit jaar afscheid na ik dacht bijna 15 jaar als burgemeester van onze partnerstad Münster. Markus, ik spreek mijn grote waardering uit voor de samenwerking zoals je die de afgelopen jaren met Enschede maar ook met onze hele regio en ook andere steden hebt opgebouwd. En het was ook een bijzonder plezierige samenwerking.
Beste Enschedeërs,
Er zijn het afgelopen jaar heel veel mooie dingen gebeurd, waar we trots op zijn en waar ik dan trots op ben om dan de burgemeester te zijn van deze prachtige stad. Onze stad bruist dankzij de vele culturele en muzikale evenementen hier maar ook volop in de stad en in de binnenstad van groot tot klein en er tussenin. Met getalenteerde en gepassioneerde mensen.
Onze stad bruist ook dankzij het rijke sportleven en de vele sportverenigingen, die zich ook maatschappelijk inzetten naast het sporten. Dankzij de betrokkenheid van actieve bestuurders en vrijwilligers die zich willen inzetten daarvoor. Wij investeren ook nieuwe sportfaciliteiten, het nieuwe zwembad wordt nu gebouwd, en voorzieningen.
We zijn blij dat de schaatsliefhebbers het afgelopen jaar weer hebben kunnen schaatsen op de ijsbaan en het lijkt er ook op dat we toekomst ervan gaan veiligstellen met elkaar. Daar hebben we vertrouwen in.
De topsport in Enschede maakt ook mooie tijden door. Na het behalen van het landskampioenschap van de FC Twente vrouwen, nog gefeliciteerd Dominique en FC Twente. We hebben de dames dan ook feestelijk onthaald in het Stadhuis.
Maar ook tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs waren sporters uit onze stad actief bij dit mondiale sportevenement.
En er zijn mooie sportieve sportpresentaties geleverd.
Ook het gemeentebestuur heeft een aantal sprintjes getrokken. Bouwen, bouwen, bouwen is natuurlijk het grote devies in ons land. En na een mager jaar, kan ik u melden dat we afgelopen jaar 600 nieuwe woningen hebben toegevoegd aan de stad. Dus gesloopt maar netto 600 nieuwe woningen in Enschede zijn erbij gekomen en dat is ook hoog nodig.
Onze nieuwe wethouder Jajan zei al; ‘Zie je wel, goede eindsprint heb ik getrokken.’ Of dat helemaal waar is weet ik niet. Zijn voorganger Jeroen Diepemaat is hier ook. Ik weet niet of u de nieuwjaarsconference heeft gehoord in Twente, maar die gaat zich inzetten voor ‘Make Losser great again’.
Dus of de nieuwe wethouder of de oude wethouder de beste bouwprestaties kan leveren, wordt de komende 10 jaar uitgewezen. Maakt Diepemaat de comeback of is het toch Malkis de sprinter die wij in huis hebben?
In ieder geval voor Twente en voor Enschede liggen er ook weer mooie plannen klaar om uit te voeren. We gaan bij de Eschmarke verder met het Eschmarkerveld. Er komt een de nieuwe wijk bij, een aanzienlijke uitbreiding van onze stad.
En we zijn op Twente schaal met de steden bezig met de verstedelijkingsafspraken die we willen maken met het Rijk. En u ziet daar nu al in dat we ook in de binnenstad volop aan het bouwen zijn. Er zijn daar afgelopen jaren woningen daar opgeleverd gebouwd, er wordt nu gebouwd en de plannen voor het station en de omgeving, maar ook de bereikbaarheid zijn ambitieus en er moet ook echt meer gebouwd worden. Daarmee leveren we ook weer een bijdrage aan wat de regio, Provincie en het Rijk moet doen om meer woningen te bouwen.
Ook in onze wijken en wat dichterbij ook voor de verenigingen, de mensen die actief als vrijwilliger in de stad en in de buurten hebben vele ontmoetingsplekken het afgelopen jaar een nieuwe stap gezet of zijn in een vernieuwd jasje gestoken.
Een heel mooi initiatief waar we echt trots op zijn dat dit gelukt na een aantal jaren is dat de Kledingbank, het Meubeldepot en de Voedselbank samen in de Vlecht zijn gekomen en officieel zijn geopend. Ik zie dat er vanavond ook weer vertegenwoordigers zijn.
En onderschat dat niet, natuurlijk moeten wij ons daarin ons best doen. Maar het is echt een droom van een aantal mensen en initiatiefnemers die daar jaren aan getrokken hebben dat dat voor elkaar is gekomen. Dus is het ook dankzij hun.
Beste Enschedeërs,
2025, Op 5 mei 2025 vieren we 80 jaar vrijheid in Enschede.
Met een oorlog aan de rand van Europa en met nieuwe dreigingen, hebben we extra reden om onze vrijheid te vieren en omdat besef te hebben met elkaar.
Vrijheid is ook een thema, dat ik het aflopen jaar met diverse mensen heb besproken.
Nieuwe inwoners die zich thuis voelen in Enschede. Vlak voor kerst had ik een ontmoeting op hun initiatief.
Zij wilden langskomen en mij wat aanbieden. Een groep van 8 mensen, die wilden ons bedanken voor hun plek in onze stad, na hun vlucht die zij uit een land hebben gemaakt omdat ze daar vrije denkers waren en dus echt omdat zij in hun eigen land niet meer welkom waren. Zij zijn gekomen met hun kinderen. Ook omdat zij gezocht hadden waar zijn kinderen gelukkig en toen bleek Nederland het land te zijn waar kinderen gemiddeld genomen het gelukkig zijn en dat was voor hen de reden Nederland op de kaart uit te kiezen en zijn na hun vlucht hier geland. Zij vinden hier de vrijheid en veiligheid om prettig te kunnen leven en om te vinden wat ze willen vinden. En die dank die ze mij brachten voor hun ontvangst en die gastvrijheid in de stad die wil ik graag aan u overbrengen, dat is echt iets wat wij als samenleving en als inwoners met elkaar tot stand brengen.
In een tijd dat we veel maatschappelijke onrust hebben rondom de vluchtelingen die naar Nederland komen hebben wij een azc gevestigd, geopend en gestart.
En ik wil de mensen die de afgelopen jaren rondom Vliegveld Twente de noodopvang in hun omgeving hebben gehad en daar ook steentje aan hebben bijdragen om dat goed te laten verlopen wil ik ook bedanken voor hun inzet de afgelopen jaren. Het laat zien wat noabers daar maar ook wat mensen uit de stad kunnen betekenen voor anderen die dat nodig hebben.
Lieve Enschedeërs,
In dit nieuwe jaar dat voor ons ligt, blijven we met ambitie samen bouwen aan onze prettige en ook gemoedelijke stad. Dat doen we met aandacht en warmte voor elkaar.
Juist in een jaar waarin we met elkaar feest vieren, u denkt natuurlijk waarom heeft heb ik dit pak aan, maar u begrijpt het waarschijnlijk wel, Enschede700, gaan we elkaar hopelijk meer dan ooit ontmoeten en zien.
Ik zou zeggen sta open voor elkaar. Leer ook met dat motto van Enschede700 het weven, leer nieuwe mensen kennen. Begin daar vanavond mee zou ik zeggen.
Maak nieuwe vrienden. Omdat het delen met elkaar en het omzien naar elkaar, het zoveel mooier maakt voor iedereen.
Ik wens u en ons allen een prachtig nieuw jaar toe. 2025 beloofd voor ons een bijzonder jaar te worden met de viering van 700 jaar stadsrechten.
Ik zou zeggen heel 2025 is een feest voor iedereen.
Dank u wel.
Bekijk hier de video Enschede is jarig die aansluitend na de toespraak werd vertoond.