Geboorte doorgeven

Binnen 3 dagen geeft u de geboorte van uw kind door. Dit doet u in de gemeente waar het kind geboren is.
Instructie tekst: U heeft DigiD nodig.

Wat moet u weten

  • U kunt de geboorte ook in het Stadskantoor doorgeven. U moet dan een afspraak makenexterne-link-icoon. U moet binnen 3 dagen na de bevalling de geboorte doorgeven. Het kan zijn dat de 3e dag in het weekend valt of een officiële feestdag is. U krijgt dan langer de tijd om de geboorte door te geven. U mag de geboorte dan doorgeven op de eerstvolgende werkdag.
  • Lukt doorgeven of het maken van een afspraak niet binnen 3 dagen, bel dan telefoonnummer 14 053.

Voorwaarden

De geboorte kan doorgegeven worden door: 

  • Vader, duomoeder of moeder van het kind 
  • Iemand die bij de geboorte aanwezig was, zoals een vriend of familielid 
  • Bewoner van het huis waar het kind geboren is 
  • Hoofd van het ziekenhuis of de kliniek waar het kind geboren is

Meenemen

Als u in het Stadskantoor de geboorte doorgeeft, neemt u mee:

  • Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning).
  • Trouwboekje of partnerschapsboekje. We kunnen uw kind in het boekje bijschrijven als u dit wilt.
  • Bewijs van erkenning, als het kind van tevoren is erkend.
  • Bewijs van de geboorte (van de arts of verloskundige), als u dat heeft.
  • Verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Dit kan van toepassing zijn als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen.

U woont in het buitenland

Dan hebben wij meer documenten nodig. Bel telefoonnummer 14 053 of vanuit het buitenland +31 53 481 8181. Wij nemen samen met u door welke documenten u moet meenemen naar de afspraak. 

Erkenning kind

Als de ouders niet getrouwd zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De vader of duomoeder kan het kind erkennen bij de gemeente. Het ouderschap is dan geregistreerd en de vader of duomoeder heeft dan ook ouderlijk gezag. Kind erkennen.

Achternaam kind

U kunt alleen bij uw 1e kind de achternaam kiezen. U kunt kiezen voor:

Alle kinderen die u daarna samen krijgt, hebben automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit, neem dan contact op met uw consulaat of ambassade. Soms zijn er voorwaarden bij het kiezen van een achternaam.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap en 1e kind

Het 1e kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.

U kunt ook kiezen voor de achternaam van de moeder of een dubbele achternaam. Dit regelt u het beste vóór de geboorte. Maak een afspraakexterne-link-icoon in het Stadskantoor om dit te regelen. De geboorte kunt u daarna online doorgeven.

Wilt u dit na de geboorte regelen, dan kan dit alleen tijdens de geboorteaangifte in het Stadskantoor. Let op: u moet allebei bij de afspraak zijn. Maak een afspraakexterne-link-icoon om dit te regelen.

Geboorteakte

Bij het doorgeven van de geboorte van uw kind maakt de gemeente een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van uw kind. U krijgt een kopie van de akte. Uittreksel burgerlijke stand.

Burgerservicenummer voor uw kind

De gemeente waar de moeder woont, zorgt dat uw kind een Burgerservicenummer (BSN) krijgt. Binnen 1 tot 2 weken na het doorgeven van de geboorte krijgt u het BSN per post.

Kosten

Het doorgeven van een geboorte is gratis.