Dierziekte mond- en-klauwzeer in Duitsland, voorzorgsmaatregelen in Nederland
In Duitsland is op 10 januari 2025 in de deelstaat Brandenburg (rondom Berlijn) mond-en-klauwzeer (MKZ) gevonden bij een aantal waterbuffels. MKZ is een erg besmettelijke dierziekte die vooral evenhoevigen, zoals rundvee, schapen, varkens en geiten treft. Er is nog geen MKZ in Nederland gevonden. Toch is er vrees dat de ziekte zich razendsnel zou kunnen verspreiden.
Uit de deelstaat Brandenburg zijn in de periode van vaststelling van de ziekte ook kalveren vervoerd naar Nederland. Daarom heeft minister Wiersma op 11 januari 2025 het besluit genomen om uit voorzorg maatregelen te nemen. Het doel is om het risico op mogelijke verspreiding van MKZ te beperken. Daarom geldt er:
- een landelijk afvoerverbod van vleeskalveren, tenzij het naar de slacht is;
- een bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven. Dierenartsen zijn wel toegestaan, als zij zich aan het de hygiëneregels voor vleeskalverbedrijven houden.
Wees voorzichtig bij boerderijbezoek
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor besmettingen in Nederland. Maar de laatste uitbraak in 2001 was zwaar voor de Nederlandse boeren. Daarom vraagt gemeente Enschede iedereen om voorzichtig te zijn. Bezoekt u een boerderij in de buurt? Vraag dan eerst of uw bezoek welkom is.
Meldplicht mond-en-klauwzeer
Er geldt een meldplicht voor mond-en-klauwzeer. Veehouders of dierenartsen moeten het melden als ze vermoeden dat hun dieren mond-en-klauwzeer hebben. Melden kan bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten of via (045) 546 31 88.
Kunnen mensen mond-en-klauwzeer krijgen?
Mensen kunnen geen mond-en-klauwzeer krijgen. Alleen evenhoevige dieren, zoals rundvee, schapen, varkens en geiten zijn gevoelig voor MKZ.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met uw dierenarts. Heeft u vragen over MKZ ? Neem dan contact op met NVWA via de contactpagina van de NVWA. Op de website van de Rijksoverheid leest u de actuele stand van zaken.